De waarde van bewaarde brieven

Als je via de route du soleil naar het zuiden rijdt, kom je zo’n beetje langs Grignan, een stadje in de Vaucluse. Daar wordt elk jaar het ‘festival de correspondance’ gehouden. Sinds ik daar een aankondiging van heb gezien, heb ik plannen gekoesterd om ook in Nederland een jaarlijks brievenfeest op gang te brengen. Geen Nederlandse variant van het Franse festival in een heus kasteel voor de happy few, maar een feestelijke dag rondom oude en nieuwe vormen van communicatie waar iedereen welkom is.

Dorpsomroeper Grou getekend door de broer van Joost Harbertsma.

Het initiatief van een groep kunstenaars uit een nog zuidelijker Frans plaatsje, Vilecroze, zorgde voor een nieuwe impuls: die hebben in het millenniumjaar hun stadgenoten gevraagd een brief te schrijven aan de bewoners van hun stadje over honderd jaar. Die brieven zijn in een monumentje opgeborgen om in 2100 te worden geopend.

Mijn onderzoek naar Joost Halbertsma hield de plannen levend. Halbertsma schreef niet alleen zelf heel veel en vaak erg geestige brieven, maar ontving en bewaarde er ook veel, en debiteert bovendien nogal eens hoogst-ernstige. speelse en ronduit bizarre gedachten over de waarde van brieven, posterijen, en aanverwante zaken – voor de samenleving, of voor zichzelf, dat houdt hij niet altijd even strikt gescheiden. Hij interesseerde zich voor alle vormen van communicatie: van nagelaten boodschappen in de catacomben in Rome tot de uitvinding van de telegraaf. En heeft er de wildste gedachten over.

Na een paar gesprekken met liefhebbers en specialisten is me gebleken dat de brief ook in het Nederland van nu op toewijding, creativiteit en enthousiasme kan rekenen, en dat hebben een aantal mensen en organisaties nu ingezet om een eerste Dag van de Brief te organiseren. In stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden op 24 april 2015. Op die dag kun je bijdragen van o.a. Piet Gerbrandy en Teigetje en Woelrat beluisteren, filmfragmenten bekijken, een tentoonstelling bezoeken. op de ‘markt’ in de foyer je bewaarde brieven laten zien, een kaligrafe aan het werk zien, en een broodje eten.

Kaarten zijn € 10,- per stuk, inclusief lunch en koffie en thee, en zijn te bestellen door een mail te sturen naar info@tresoar.nl. En vergeet je vooral niet ook aan te melden voor het event op Facebook: http://on.fb.me/1MqRpM4

[het origineel van de tekening is te vinden in het uitgebreide Halbertsma-archief in Tresoar, Leeuwarden]