Overvloed

Blogpost voor Boekblad, oorspronkelijk verschenen op 10 oktober 2013 op Boekblad.nl, als onderdeel van een serie blogs over de Frankfurter Buchmesse.

Vandaag was net een glas dat overliep. Gelukkig kan morgen één en ander opvangen. Bij twee afspraken waar tijd te kort was, bleek in de agenda’s nog ruimte om morgen door te praten. Bovendien heb ik enkele uitgevers beloofd ze een dvd, cd of vertaling te brengen waarvan ik geen exemplaren meer in mijn tas had, maar wel in mijn koffer in het hotel. Na thuiskomst moet er nog veel meer gebeuren, maar dat is van later zorg.

Vanochtend bezocht Nicol Stassen van Protea Boekhuis, de aimabele Zuid-Afrikaanse uitgever van onder andere Adriaan van Dis en Gerbrand Bakker, de stand van het Letterenfonds. Of hij een afspraak had, of gewoon even langskwam, weet ik niet eens. Victor stelde hem even aan mij voor omdat hij de Friese brochure erg interessant vond. Ik vermoedde eigenlijk geen specifieke plannen. Maar dat bleek een totaal verkeerde inschatting. Alexandra praatte ook even met hem, en concludeerde dat er sprake was van meer dan gewone belangstelling voor de poëzie van Tsjêbbe Hettinga. Ze had één en ander veel beter door dan ik en kwam met een geweldig voorstel: Omrop Fryslân, die rondom onze de stand net opnamen aan het maken was, zou hem misschien wel even kunnen interviewen. Niet lang daarna zat hij voor de camera een gedicht van Tsjêbbe Hettinga voor te lezen. Hem morgen de dvd met documentaire over deze brengen, is wel het minste wat ik kan doen. En dan breng ik Alexandra Büchler van Literature Across Frontiers meteen even een dvd Dream yn blauwe reinjas, met de poëzie van 23 jonge dichters. Zij denkt erover een kleine uitgave van Friese poëzie in Engelse vertaling uit te brengen.

Halverwege de dag klonk er ineens een schreeuw. Het klonk bijna ongepast in die merkwaardige sfeer van rumoer en concentratie, massaliteit en individuele gesprekken. Maar er was nieuws dat iedereen aanging: Alice Munro krijgt de Nobelprijs voor de Literatuur!

In de middag hadden Alexandra en ik een afspraak met István Lang, van de Hongaarse uitgeverij Magvetó. Ik had me verheugd op dat gesprek omdat die uitgeverij zo’n prachtig mooi fonds had. De presentatie van de Hongaarse titels op de site was zo aantrekkelijk dat ik ze allemaal direct wel wilde lezen, en de internationale titels die ze in vertaling uitgeven getuigt van veel smaak. Er was te weinig tijd maar we zien elkaar morgenochtend nog weer even.

Aan het eind van de dag liep ik naar een borrel van Editorial Minuscúla, een Spaans-Catalaanse uitgeverij, die al via e-mail had laten weten interesse te hebben in vier Friese titels. Een heel speciaal fonds, met mooi verzorgde uitgaven. Ik zou er wel wat langer hebben willen blijven bladeren en praten. Maar dat kan morgen nog. Dan hebben we een afspraak. Ook het Letterenfonds gaf een borrel en daar zou ik Edwin Frank van The New York Review Books Classics ontmoeten. Die borrel zou overlopen in een etentje met een aantal mensen van het Letterenfonds. En voor sommigen liep dat etentje weer over in weer een borrel ergens. Dat heb ik maar aan mij voorbij laten gaan. Er moest immers ook nog een blog komen.

Het zou mooi zijn als morgen alles op ter bestemder plaatse komt en er een overzichtelijke ‘to do’-lijst mee naar huis kan. Overzicht houden – dat begint moeilijker te worden naarmate de dagen langer worden en de nachten korter.

Meer berichten over Frankfurt